Champagne Veuve Fourny & Fils degustatsioon Puises

Möödunud nädalavahetusel toimus meie mulliklubi väljasõit rahulikku Läänemaa rannakülla, kus lisaks mullitamisele pakkusime kehale ka pisikese matka looduses ning karastavad suplused Läänemeres. Ilmaga vedas meil üliväga, sest kõik päevad olid täis päikesepaistet. Tundub nii, et mullijookide tarbimine on ilmataadile meelepärane tegevus. Aga kuna tegemist on ikkagi klubiga, kus me koos areneme  ja avastame, siis mahutasime kahe päeva sisse ka ühe mõtestatud degustatsiooni. Seekord õppisime lähemalt tundma Veuve Fourny&Filsi maja, milline on just äsja Eesti turule jõudnud.

Veuve Fourny&Fils maja asub Premier Cru külas Vertuses, Epernayst veidi lõuna pool. Maja ajalugu algab aastal 1856, täna toimetab majas viies põlvkond – kaks venda Emmanuel ja Charles-Henry, kes võtsid juhtimise üle 1993. 1930ndatest kuulub maja ainult perekonnale ning üks esimene ost oli Clos Faubourg Notre-Dame viinamarja aed, otse veinikeldri kõrval. Täna valmistavad vennad selle aia viinamarjadest ühe aia šampanjat – Cuvée du Clos Fg Notre-Dame’i. Viinapuude keskmine vanus aedades on enam kui 40 aastat ning enamus neist on poogitud noormeeste vanaisa Alberti poolt, kokku on aedu 9 hektarit. Kui Albert 1950ndatel suri, siis muudeti maja nimi Veuve Fournieks ning kui poisid ühinesid, siis lisandus nimele “&Fils”. Veinimeister Emmanuel kasutab 70% šampanjade puhul pärast esimest fermentatsiooni tammevaadi laagerdust, vähemalt 6 kuud, täiustamaks aroomide ja maitsete kompleksust. Meie maitsesime nelja erinevat šampanjat ning kõrvale pakkusime seekord vaid lihtsaid suupisteid: õrnsoola kala ning erinevaid pasteete. See ei olnud piisav, sest tegelikult tahavad need šampanjad enda kõrvale korralikke roogasid, tegemist on ikkagi rohkem gastronoomiliste veinidega, mille isikupära tuleb välja just koos toiduga.

Esimesena maitsesime Blanc de Blancs Brut Vertus 1er Cru.

Koostises 100% CH, valmistatakse 3 erineva aastakäigu veinidest, tammevaadi laagerdusega.

Värvus valkjas kollane, hästi hele. Aroomis oli tunda valgeid sõstraid ja tsitruseid. Maitses domineeris sidrun, lõppmaitse oli eriti kirbe. Hästi tugeva happega vein, hape oli jõuline ja esiletükkiv ning kindlasti vajaks vein enda kõrvale head toitu.

Teine käik oli Grande Réserve Brut 1er Cru.

Koostises 80% CH ja 20% PN. Värvus küpsem kollane kui esimesel šampanjal, mull üsna harv.

Aroomis oli tunda võisaia, röstiseid nüansse, küpseid virsikuid ja üleküpsenud pirne.

Maitses oli tunda mõrkjaid noote, kerget kirbet alatooni ja keskmaitses (araabiapäraseid) vürtse. Hape oli kohal ja andis endast märku, küll mitte nii jõuliselt kui BdB-s, kuid siiski tuntavalt. Lihtne vein, mida on lihtne juua, aga kindlasti parima tulemuse annab koos täiendava roaga.

Kolmas šampanja oli Rosé Brut 1er Cru Vertus

Koostises 67% CH, 20% PN-st valmistatud valget veini, 13% PN-st valmistatud punast veini.

Värvus oli lihtsalt vapustav, sellist jõhvikaroosat ei ole ma enne klaasis näinud. Täielik mannavahu roosa!

Aroomis oli selgelt tunda tammevaadi puudutust, magusad ja jõulisi vaniljenüansse. Jõhvikas oli selgelt eristatav, selline küps ja sügisene. Samas oli ka kerge rohusus, mitte väga terav, aga ikkagi olemas.

Maitses domineerisid punased marjad: pigem pohlad kui jõhvikad ja punased sõstrad. Hape oli parajas tasakaalus, lõppmaitse keskmisest pikem koos mõruda lõppnoodiga. Mind see vein miskipärast väga lummas, juba alates omapärasest värvusest kuni huvitava maitse- ja aroomibuketini välja. Ma arvan, et ideaalne oleks seda roséd pakkuda koos tuunikala tartari või kergelt grillitud tuunikala steigiga.

Meie õhtu lõppakordiks oli Cuvée “R” Extra Brut 1er Cru Vertus.

Cuvée “R” veinid on kõik eranditult tammevaadi laagerdusega. Täht “R” šampanja nimes on austusavaldus maja ühe asutaja Rogeri auks, kes armastas seda Chardonnay ja pisikese Pinot Noiri puudutuse segu.

Koostises 90% CH ja 10% PN. Värvus oli kuldkollane, särav ja helkiv.

Aroomis oli tunda küpseid karusmarju, maitses eelkõige karamelli ja venivat iirist. Maitse oli heas tasakaalus, mesine ja täidlane, kõik nüansid olid täpselt parajas koosluses. Meie hinnangul oli just viimane tolle õhtu parim Veuve Fourny&Filsi šampanja.

Kokkuvõttes saame öelda, et tegemist on huvitava majaga, mille šampanjad saab panna kenasti mängima heade roogadega. Tammevaadi nüanss on tuntav ning kindlasti selle maja käekiri, mis osadele meeldib rohkem, teistele vähem.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s