Champagne Leclerc Briant Les Crayères

Maja asutamise aasta on 1872 mil Luciene Leclerc pani Cumières’i külas aluse Leclerci mõisale ning asutamise eelduseks olid tema abikaasa Adèlele kuuluvad viinamarjaaiad. Šampanjamaja suuna võttis Luciene lapselaps Bertrand Leclerc koos oma abikaasa Jacqueline Briantiga 1955. aastal. Mahud kasvasid ja äri läks aina paremini ning samal aastal muudeti maja nimi Leclerc Briantiks ning koliti Epernay linna. Aastal 2012 võttis ettevõtte üle ameeriklastest kunstisõpradest abielupaar ning täna toimetavad majas Frédéric Zeimett koos perekonna kuuenda põlvkonna esindaja Ségolène Leclerciga.

Bertrand oli üks esimestest viinamarjakasvatajatest, kes 1940ndate lõpus hakkas tähelepanu pöörama orgaanilisele taimekasvatusele ning mingeid keemilisi umbrohutõrje vahendeid ei kasutata. 1980ndatel jätkas ja laiendas tema poeg Pascal isa tööd ning sai mõisale orgaanilise ja biodünaamilise tootmise sertifikaadi. Täna kasvatatakse viinamarju 10 hektaril peamiselt Premier Cru alal Cumières, Hautvillers, Mareuil-sur-Aÿ, Bisseuil ja Rilly la Montagne külades.

Majal on kokku 3 erinevat šampanjaseeriat: klassikalised, üheaia ja special šampanjad. Keldritesse mahub korraga küpsema 800 000 pudelit ning sügavaimas keldris 35 meetri sügavusel, kus on küpsemiseks ideaalseimad tingimused, hoitakse aastakäigu ja üheaia šampanjasid.

Tallinna vanalinnas aadressil Pagari 1 tegutseb üks vahva veinipood Vino Nostrum, kust ma Leclerc Brianti šampanjad alles hiljuti leidsin. Alustasin seekord ühest nende valiku parimast, ma julgen arvata, üheaia šampanjast Les Crayères‘st. Viinamarjad pärinevad 1,07ha suurusest aiast, milline asub 1er cru alal Cumièresi külas. Vein on valmistatud 2009.aasta saagist, suhkrut on lisatud 6g/l.

Koostises 40% PN, 40% Meunieri, 20% CH.

Värvus kuldkollane ja särav.

Aroomis krõbe karamell, õunakook, krõbedad küpsised, röstised noodid ja sügisene õunaaed. Aga ka valgete sõstarde noote oli tunda.

Maitse oli alguses mineraalne, isegi kergelt õline. Keskmaitses oli parasjagu hapet. Andsime talle aega klaasis avaneda ning šampanja muutus laiemaks, lahtisemaks ja ümaramaks. Täidlased noodid, küpsus ja kompleksus – tõeliselt suur jook ja imepärane elamusi. See šampanja kuulub hetkel kindlasti minu top3 hulka ning soovitan lugejal endal proovida. Ootan huviga järgmist kohtumist ning usun, et kõik seeriad on suurepärased. Ilusat saabuvat kevadet!!!!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s