Kolmas viinamari Meunier

Pinot Meunier, Meunier, Müllerrebe (Saksamaal) – heal lapsel mitu nime. Šampanjapudeli siltidel kasutatakse mõlemat nimekuju, sest päris ühel meelel ikkagi ei olda Meunieri päritolu osas. 1990ndal avaldas California ülikooli teadlane Carol Meredith DNA analüüsidele toetudes, et Meunier üks esivanem on pärit iidsest Pinot viinamarjade sugupuust ja teine on lõpuni läbiuurimata viinamari Gouais Blanc. Mõned aastad tagasi ilmusid aga teised teadusarvamused, et Meunier ei ole üldse Pinot perekonnaga seotud. Võta nüüd kinni, kust see mari täpselt pärineb, aga üks on kindel, et Chardonnay ja Pinot Noiri kõrval on just Meunier kolmas mari, mida šampanja valmistamisel kasutatakse.

Meunier tähendab prantsuse keeles möldrit ning kui vaadata Meunieri viinapuu lehti altpoolt, siis tundub justkui on need kaetud kergelt tolmja jahukorraga. Esimest korda on Meunieri kirjalikult mainitud 1500ndatel. Viinamari on väga vastupidav ning valmib ka külmadel aastatel. Ta on külma suhtes vastupidav ning suurim kasvuala Champagnes on ilmselt just seetõttu jahedas Marne jõe oru piirkonnas. Veel üks põhjus, miks Meunieri populaarsus viinamarjakasvatajate seas kasvab, on ilmselt ka see, et Meunier saagikus on 10-15% kõrgem kui Pinot Noiril.

Meunierile vaadati pikka aega nn ülevalt alla ning teda peeti väheoluliseks mahuviinamarjaks Champagnes. Mõttemaailm muutus siis kui mõned majad (ennekõike Krug) hakkasid Meuniri julgemalt kasutama ning tulemused olid väga head. Šampanjad, millised sisaldavad suures proportsioonis Meunieri, küpsevad kiiresti ning reeglina ei oma väga pikka vananemispotensiaali (R.Juhlini hinnangul välja arvatud Krug ja José Michel&Fils). Šampanjades võib leida tugevaid röstiseid noote, karamelli, vaarikaid, punaseid ja musti marju ning maalähedust.

Lisaks Champagnele kasvatatakse ja valmistatakse Meunierist roosat ja punast veini ka Loire orus, Cotes de Toul’s, samuti Saksamaal, Šveitsis ja isegi Austraalias. Meunieris on vähem pigmente kui Pinot Noiris ning värvuse kirjeldamisel kasutatakse väljendit gris (tuhmjas, hallika varjundiga roosa toon).

Minul on õnnestunud maitsta ka mõnd ainult 100% Meunierist valmistatud šampanjat ning need on olnud ääretult põnevad kogemused! Soovitan kindlasti proovida kui mõni selline ette satub. Minu kogemustest saate lugeda siit:

Champagne José Michel & Fils Brut Pinot Meunier

Egly-Ouriet Les Vignes de Vrigny

 

image.introvisual.largeFoto pärineb lehelt mondovino.ch

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s