Champagne Louis Barthélémy

Ühel sumedal augustikuu õhtul oli meil kodus meeldiv võimalus vähipeo tarbeks keeta kodumaisest kasvandusest pärit vähke. Sellise väärika toimingu juurde valisime kaaslaseks ühe väikese maja aastakäigu šampanja – Louis Barthélémy Brut Saphir Millésimé 2008. 

img_1477
Koostises ca 85% CH ja 15% Pinot Noir.

Värvust kirjeldades jõudsin sellise sõnastuseni nagu sooja tooniga kuldkollane.

Aroomis oli röstised noodid, röstitud mandlid, võiküpsised, mesi ja isegi veidi šokolaadi.

Maitses oli tunda kergeid, vaevuaimatavaid tsitruse puudutusi, jõulisemalt oli tunda suitsust alatooni ja lõpus oli parajalt pikk hape.

Värskelt keedetud vähid ja jahutatud šampanja sobisid kokku imeliselt! Vähkidega sobibki šampanja imeliselt, oleks vaid piisavalt palju võimalusi seda kooslust nautida.

Nüüd aga veidike ka majast endast: Aÿ külas paikneva maja asutaja printsess Baudry põgenes Venemaal toimuva revolutsiooni eest Prantsusmaale ning asus elama Epernaysse. Aastal 1923 asutas ta veinimaja Baudry Lebrun & Cie, mille aastal 2002 ostis Rhone oru veinivalmistajate poeg Jean-Barthélémy Chancel, kes oli tol hetkel vaid 25 aasta vanune. Maja uueks nimeks sai Louis Barthélémy ning aastal 2011 kolis maja Aÿ külla. Jean-Barthélémy Chancelile õpetas veinivalmistamise tõdesid tema isa ning praktilisi kogemusi omandas ta ka Château Val Joanis, Luberonis. Maja valikus on kuus erinevat šampanjat, nii et on, mida avastada.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s