Šampanjabaar MODERNISTS Riias

Tööreis viis mind sel nädalal lõunanaabrite juurde Riiga ning head kolleegid pakkusid õhtuseks tegevuseks šampanjadegustatsiooni koos kerge õhtusöögiga. Mul oli sellise valiku üle muidugi väga hea meel! Ja olgu öeldud, et vastutasuks lubasin oma vapratele meeskolleegidele, kes muidu on suured õllesõbrad, korraldada järgmine kord Tallinnas Eesti käsitööõllede degustatsiooni. Siis saavad nemad oma lemmikjooki nautida.

Aga nüüd tagasi šampanja juurde. Riias tegutseb Baltikumi esimene ja ainus šampanjabaar MODERNISTS. Meid tervitas äri omanik, kes ametilt on (sise)arhitekt ning päevasel ajal tegutseb samades ruumides väike arhitektuuribüroo. Omanik ise on suur šampanjaentusiast ning poe valikus on 200 erinevat šampanjat. Tuntud nimedest oli riiulil näha vaid Krugi ja Bollingeri, ülejäänud on kõik väiksed majad, väiksed huvitavad tegijad. Oma sissejuhatuses rääkis ta šampanja valmistamisest ja viinapuude kasvamisest, piirkonna pinnasest jms.

Päris lahe oli see, kuidas ta iseloomustas erinevat tüüpi šampanjasid. Blanc de Blancs ehk et siis Chardonnay viinamarjadest valmistatud jooki iseloomustas ta kui vaikset jaapani härrasmeest, kes siseneb baari märkamatult, istub vaikselt lauda ja alles 5 minutit hiljem vargsi küsib midagi. BdB šampanja puhul on esmamulje tagasihoidlik, aga järelmaitse hakkab mõjuma ja need joogid jäävad meelde. Punastest viinamarjadest valmistatud šampanjasid iseloomustas ta kui lärmakat ameeriklast, kes tuleb baari, keda kõik kohe märkavad, kuid 10 minuti pärast enam ei mäleta. Paralleel siis joogiga, et maitseplahvatus suus on erakordselt tugev, aga läheb kohe meelest. Päris põnevad võrdlused mu meelest. Ma ise ei ole kunagi šampanjast kui mehest mõelnud, ikka alati vean paralleele naistega, et BdB on nõtke ja graatsiline ning BdN jõuline, julge ja veidi mehelik.

Meile maitsmiseks pakkus peremees 5 erinevat šampanjat ning algatuseks kaht erinevat BdB šampanjat, millest nooremat serveeriti tavalisest šampanjaklaasist ja 2007. aastakäiku burgundia veiniklaasist.

Jacques Lassaigne La Colline Inspiré Extra Brut BdB oli aroomilt õunane, kergelt röstine, tunda oli aprikoose ja karamelli, hästi värske ja terane šampanja. Maitse oli väga happeline, õunane, röstine, kreemine ja lõppmaitse oli värskusest plahvatav.

Champagne Apollonis Michel Loriot Les Sources du Flagot 2007 Extra Brut BdB oli juba tänu burgundia klaasile esimesega võrreldes väga täidlane ja võimas. Lõhnas tulid eelkõige esile või, koor ja mesi. Maitses lisandusid ka mõrudad pihlakad ja tugev röstisus. Väidetavalt mängib selle maja keldrites küpsevatele pudelitele 24/7 Wagneri muusika. Kas ja millist mõju see muusika šampanja maitseomadustele avaldab, ei oska ma küll hetkel hinnata.

Söögipooliseks saime tellida erinevaid salateid ning Modernisti omanik ütles, et tema soovitab šampanjat nautida kartulikrõpsudega (ilma maitseta muidugi) kui midagi muud pole parasjagu võtta. Täitsa hästi sobisid tõesti need soolatud krõpsud šampanjaga.

Järgmisena valati klaasidesse Laurent Bénard Vibrato 2012 Extra Brut. Koostises on 63% PN, 25% Meunieri ja 12% CH. Värvus oli oranžikas kollane. Aroomis oli tunda alumiiniumi, maitse oli täidlane, vürtsikas ja metalne. See šampanjamaja sai alguse aastal 1878 ning alates 1990ndatest tegelevad nad orgaanilise viinamarjakasvatusega ning aastast 2012 on nende šampanjadel ka vastav sertifikaat.

Neljas jook mekkimiseks oli Paul Déthune Extra Brut, mis olgu kohe öeldud meeldis enamusele meie seltskonnast kõige enam. See jook on tõesti lihtsasti äratuntav, saad kohe aru, et jood šampanjat. Lihtne juua, lihtne mõista. Tegemist oli kahe marja seguga – 70% PN ja 30% CH. Aroomis oli röstised noodid ja lilled, maitse oli mesine ja koorene, aga ka kergelt kirbete nüanssidega.

Viimane šampanja, mida tol õhtul maitsesime, oli Georges Laval Rosé Brut Nature Cumiéres Premier Cru. Tegemist oli roosa šampanjaga, aga klaasist vaatas vastu pigem punavein. Hästi tanniine, palju punaseid marju, jõulisust, ilmselgelt gastronoomiline šampanja. Meie toit oli selleks ajaks kahjuks juba otsa saanud ning sestap jäi see šampanja meile veidi kättesaamatuks.

Kokkuvõttes oli meil ülimaitsev õhtu, täis põnevaid tutvusi väikeste omanäoliste majadega. Kindlasti soovitan teil minna Modernisti külastama kui Riiga satute!

 

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s