Nicolas Maillarti šampanjamaja

Perekonna ajalugu veinikasvatuse alal ulatub aastasse 1753, mil perekonna esivanemad hakkasid viinamarju kasvatama Chamery külas. Tootja kandis nime Michel Maillart kuni aastani 2003, mil Nicolas, perekonna 9. põlve esindaja võttis pärast õpingute lõppu maja oma isalt üle ning muutis lisaks nimele ka lähenemist šampanja tootmisele. Esimese asjana astusid nad välja koduküla tootjate ühistust. Alates aastast 2009 kasutavad nad elektri tootmiseks päikesepaneele ning suudavad nende abil 90% oma elektrivajadusest katta. Ja aastast 2015 on majal HVE (high environmental value) ja jätkusuutliku viinamarjakasvatuse tunnustused, millised antakse keskkonnasõbraliku lähenemisviisi ja tegutsemise eest.

Majal on 8 hektarit viinapuuaedu kolmes Montagne de Reimsi piirkonna külas ning 75% aedades kasvab Pinot Noir. Veinimeister segab veine aedade ja viinapuude vanuse järgi, osad veinidest saavad tunda ka tammevaadi puudutust. Tammevaate ostab Nicolas nii uusi kui ka kasutatuid. Maja valmistab ka kahte üheaia šampanjat, kuid neid ei ole mul õnnestunud veel proovida. Küll aga proovisime kahte erinevat nende šampanjat ning pudelite tagumised etiketid sisaldasid väga täpset infot šampanjade kohta, mille siinkohal ka ära toon.

Platine Extra Brut Premier Cru koostises oli 55% Pinot Noir ja 45% Chardonnay. Vein oli valmistatud 2011. aastal ning reserrveine oli kasutatud 25%. Suhkruid oli lisatud 1g/l kohta ning kogutoodang sel aastal 13452 pudelit. Korgitud oli see konkreetne pudel juulis 2017.

Värvus oli tugev tumekollane, nagu sügisene koristatud viljapõld, mull klaasis oli tihe ja intensiivne.

Aroom küps ja täidlane, tunda oli melonit ja küpseid õunu, mesiseid noote ja virsikuid.

Maitses oli heas tasakaalus hape, keskmaitses tuli kergelt kirbe ja mõru torge keele peale. Tunda oli mett, lilleõisi (sirel?), natuke tolmust ja kriidist nooti. Väga mõnus ja ülimalt nauditav šampanjat, kõik komponendid olid heas tasakaaalus ja täiendasid üksteist. Super kooslus ja imeliselt maitsev šampanja!

Teiseks proovisime Platine Brut Premier Cru mille koostises oli 70% Pinot Noir, 24% CH ja 6% Meunieri. Suhkruid oli lisatud 6g/l kohta, vein oli valmistatud 2013. aastal ja kogutoodang 98513 normaalsuurusega pudelit. Korgitud oli see šampanja mais 2017.

Värvus oli kahvatu valkjaskollane, hästi õhuke värv.

Aroomis oli kergelt melonit, õunu, veidike pähkleid ja tõrusid.

Maitses olid domineerivad õunakoored ja õunad, kuskilt ilmus keelele musta terapipra aimdus, lõpp oli suhteliselt pikk. See šampanja oli oma olemuselt kergem, maitse hajus ja oli vesisem, küpseid noote peaaegu et polnudki. Ka lisatud suhkrukoguste erinevus oli hästi tuntav. Šampanjade valmistamise vahe oli 2 aastat ning ilmselgelt on Extra Brut küpsenud täidlasemaks ja iseloomukamaks. Brut ilmselt ongi loodud koheseks joomiseks, kerge ja õhuke. Mina igatahes kavatsen Extra Bruti veel nautida ning selleks tuleb vaid sammud seada Krugeri veinipoodi.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s