Kevadiselt šampanjareisilt tassisin kaasa Billecart-Salmon Brut Blanc de Blancsi, mis maitses i.m.e.l.i.s.e.l.t ning õige varsti avastasin, et ka Eestis on maja valik vahepeal oluliselt laienenud. Mõeldud, tehtud – kohe tekkis idee korraldada õhtusöök Billecart-Salmoni maja uute šampanjadega, eesmärgiga maitsta kõiki uusi tulijaid ja valmistada neile kõrvale väärilised road. Idee jõudis teostuseni paar nädalat tagasi.
Õhtusöögi avalöögiks olid klassikalised värske austrid, heigi-avokaado kreem näkileival ja Blanc de Blancs Grand Cru.
Koostises 100% CH, viinamarjad on korjatud viiest grand cru külast: Avize, Chouilly, Cramant, Mesnil-sur-Oger ja Oger. Segus on kasutatud kahe erineva aastakäigu veini. Värvus oli helekollane, kergelt helkivate varjunditega. Aroomis oli tunda aprikoose, mandleid ja röstiseid noote. Värskete austritega sobis see šampanja ootuspäraselt ideaalselt, maitses tulid esile tugevad mineraalsed noodid, mis kõlasid koos austrite merevee soolakusega. Lisaks veel paitavad kreemised noodid ja kergelt magusad alatoonid, lõpus ilmus ka õrn mõrudus. Chardonnay ilusad omadused tulid selles joogis väga kenasti välja. Ilus algus!
Teine käik oli külmsuitsulõhe aedviljapadjal, saatjaks Brut Sous Bois.
Vot see oli alles põnev šampanja – kolme marja segu, mis on terve aja küpsenud tammevaadis. Keerutasin oma peas mitut toiduvarianti, mida selle joogi kõrvale pakkuda, aga just tänu tugevale tammele julgesin juurde sobitada õrnsuitsu lõhe (Peetri lõheärist) koos hapukal aurutatud köögiviljapadjal (fenkol, porgand, õun). Joogis olid tammenoodid vägagi julgelt kohal, aroomis olid tunda toffet, vaniljet ja kuivatatud puuvilju. Värvus oli oranžide nootidega keskmisest tumedam kollane, maitses olid või ja üleküpsenud lopsakad puuviljad. Heas tasakaalus, täidlane ja samas jõuline šampanja, mis üllatas meid väga positiivselt.
Pearoaks oli tol õhtul vasikakarbonaad polenta ja seentega ning Cuvée Nicolas François Billecart Brut 2002.
Cuvées kasutatakse vaid grand cru aedadest pärit Pinot Noir (60%) ja Chardonnay (40%) viinamarju ning valmisprotsessi käigus kasutatakse ka osaliselt tammevaate, mis annavad veinile juurde tugevust ja täidlasi noote. Värvus oli kuldsete toonidega kollane. Aroomis oli tunda röstitud pähkleid, võiseid noote ning sekka ka ürte. Maitse oli väga täidlane, tunda oli kergeid magusaid mekke, röstist saia ja võikreemi. Veini juues oli tunda, et iseloomu tal on ja vasikaga sai ta ka kenasti hakkama. Kui mul oleks veel üks pudel, siis ma laseks sel veel mõned aastad keldris küpseda, sest põnev oleks näha, milliseks ta veel areneb.
Õhtu lõpetasime musta trühvli juustuga, mis pani kena punkti meie õhtule.
Billecart-Salmon näitas taaskord oma tipptaset, kogu nende valik on super! Eelmised meenutused leiate siit, head lugemist ja proovimist!